Daging Bumbu Bali




Bahan-bahan:

500g daging (potong nipis, cuci bersih)
250ml santan tin
3 helai daun limau purut
2 sudu besar kicap pekat
*5 biji buah keras
*8 biji cili merah
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 sudu teh kunyit serbuk
Garam dan kicap manis rasa
Minyak untuk menumis
Tomato dipotong 4 dan bawang besar potong bulat.



Cara-cara:

Kisar bahan yang bertanda *, panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak dan garing sedikit.
Masukkan daging, santan tin dan daun limau purut, kacau sebati dan biar hingga kuah agak pekat.
Masukkan garam, kicap pekat dan kicap manis secukup rasa, gaul sebati.
Masukkan tomato dan bawang besar yg dipotong bulat. kacau lagi dan angkat.
Hidangkan ketika masih panas.Pasti menyelerakan anda!